Home » Szkolenie » E-193 Enterokoki kałowe w wodzie – Wykrywanie i oznaczanie wg E-193 PN-EN ISO 7899-2:2004 wraz z elementami dobrych praktyk laboratoryjnych

szkolenia

E-193 Enterokoki kałowe w wodzie – Wykrywanie i oznaczanie wg E-193 PN-EN ISO 7899-2:2004 wraz z elementami dobrych praktyk laboratoryjnych

Celem szkolenia jest pozyskanie i usystematyzowanie wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej na temat badania w wodzie Enterokoków kałowych.

Szkolenie obejmuje informacje na temat Enterokoków kałowych, wymagań prawnych ich badania w wodzie, a także metodologii wykrywania i oznaczania opartej na PN-EN ISO 7899-2:2004. Uwzględnia również Dobre Praktyki Laboratoryjne oraz studium przypadku najczęściej popełnianych błędów w zakresie oznaczania Enterokoków kałowych.

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników mikrobiologicznych laboratoriów badania wody – tych którzy zaczynają pracę z Enterokokami kałowymi jak i tych, którzy pragną rozszerzyć swoją dotychczasową wiedzę.

Zakres szkolenia:

  • Wymagania obszaru regulowanego prawnie w odniesieniu do badania obecności Enterokoków kałowych w wodzie.
  • Charakterystyka Enterokoków kałowych
    Klasyfikacja
    -Właściwości
    – Źródło i Środowisko występowania
    – Ryzyka dla ludzi i instalacji jakie niesie ze sobą obecność Enterokoków kałowych
  • Pożywki
  • Metody
    – Charakterystyka Metody filtracyjnej
    – Charakterystyka Metody powierzchniowej
    – Charakterystyka Metody wgłębnej
  • Przeprowadzenie badania wg PN-EN ISO 7899-2:2004
    – Przygotowanie próbki analitycznej
    – Filtracja membranowa
    – Inkubacja płytek
    – Odczyt i Identyfikacja
  • Potwierdzenie ważności badania
  • Wyrażanie i Raportowanie wyników
  • WSKAZÓWKI i PRZYKŁADY Z ŻYCIA LABORATORIUM
    – GLP w laboratorium mikrobiologicznym
    – Zakażenie wtórne – przykłady świadczące o zakażeniu wtórnym w trakcie analizy

Harmonogram spotkania: 21.03.2023 godz. 10:00 – 11:30

Prowadząca:  Maria Czuba-Latoń – Mikrobiolog praktyk i pasjonatka z 14 letnim doświadczeniem, specjalizuje się w badaniach mikrobiologicznych wody oraz identyfikacji ryzyka mikrobiologicznego w przemyśle napojowym. Opracowuje materiały i przeprowadza międzynarodowe szkolenia w zakresie szeroko pojętej mikrobiologii produkcyjnej (GLP, Identyfikacje mikrobiologiczne, plany kontroli, walidacje alternatywnych metod badawczych mikrobiologicznych). Odgrywa aktywna rolę jako audytor wiodący procesów produkcyjnych w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności. Posiada doświadczenie w certyfikacji pracowników w zakresie mikrobiologii, bierze udział we wdrażaniu międzynarodowych standardów w laboratoriach.


Regulamin webinarów, instrukcja do platform wideokonferencyjnych z których korzysta GFW dostępna TUTAJ (w Dokumentach do pobrania na dole strony)